406 отзывов
+380984418200
Контакты
Всё для пчеловодства
+38066289-99-34МТСРабочее время с 9:00 до 19:00
+38098441-82-00KievstarРабочее время с 9:00 до 19:00
+38073430-61-14LifeРабочее время с 9:00 до 19:00
УкраинаДнепропетровская областьСинельниково
Карта

Основные аспекты подготовки пчел к зимовке

Основные аспекты подготовки пчел к зимовке

Основні вимоги до успішної зимівлі бджолосімей досить точно сформулював ще Л. Лангстрот, відзначивши такі фактори впливу, як сила сім’ї, запаси корму, доступ бджіл від одного щільника до іншого, вентиляція гнізда, захист вуликів від вітру.

Стаття опублікована у журналі «Бджоляр» №10 за 2013 рік

Сайт: bjolar.com.ua

Основні вимоги до успішної зимівлі бджолосімей досить точно сформулював ще Л. Лангстрот, відзначивши такі фактори впливу, як сила сім’ї, запаси корму, доступ бджіл від одного щільника до іншого, вентиляція гнізда, захист вуликів від вітру. Вивчаючи будову зимового клуба, причини зимових втрат та принципи зимівлі бджіл, відомий професор ентомології К. Фарар відзначав, що Лангстрот найбільш детально розумів основні проблеми зимівлі бджолосімей.

Ці вимоги залишаються абсолютно актуальними і в сучасному бджільництві. Отож, успішну зимівлю бджіл забезпечують наступні чинники:

– достатня сила сімей. У наших умовах добре зимують сім’ї, які мають перед зимівлею не менше ніж 1,5 кг бджіл. У перерахунку на кількість обсиджених бджолами щільників це становить не менше ніж 5–6 даданівських або 7 рутівських рамок.

Звичайно, що зі збільшенням сили сімей покращується і якість зимівлі, оскільки сильні сім’ї значно краще переносять низьку температуру та різкі її коливання, споживають менше корму на одиницю маси, а тому значно повільніше відбувається наповнення задніх кишок бджіл неперетравними залишками корму. Всі ці фактори позитивно впливають на перебіг зимівлі.

Можна перезимовувати і слабкіші сім’ї, однак це вже вимагає від пасічника використання певних технологічних прийомів та особливого догляду за такими сім’ями і не завжди гарантує успішний результат зимівлі;

– фізіологічно повноцінні бджоли. Важливо, щоб бджоли зимової генерації не брали участі у переробці цукрового сиропу та формуванні зимових запасів корму, а особливо – у вирощуванні розплоду. Ці процеси вимагають активного фунукціонування у бджіл відповідних залоз секреції, що призводить до передчасного фізіологічного зношування та біологічного старіння комах.

Отже, фізіологічна повноцінність бджіл забезпечується такими чинниками:

а) створення найбільш оптимальних умов розвитку сімей у період вирощування зимової генерації;

б) своєчасне припинення вирощування розплоду восени, коли до вигодовування розплоду почнуть залучатися бджоли зимової генерації;

в) використання для загодівлі та формування зимових запасів корму бджіл літньої генерації, які не підуть зимувати.

Визначити ці характерні періоди розвитку бджолосімей можна виходячи з таких міркувань (див. рис.). Приймемо за початок відліку початок відкладання маткою яєць, з яких виходитимуть бджоли, які підуть зимувати. Зимова генерація бджіл почне виходити з розплоду через 21 день. Але молоді щойно народжені бджоли ще не виділяють маточного молочка, а тому майже не беруть участі у годівлі розплоду (у перші дні життя бджоли годують личинок старшого віку пилком та медом). Верхньощелепна та глоткова залози бджоли починають максимально секретувати компоненти маточного молочка починаючи приблизно з 7-денного віку (М. Жеребкін). Відповідно у цьому віці (на 28-й день після відкладання яйця) молоді бджоли інтенсивно прийматимуть участь у годівлі молодих личинок (до 3-денного віку). Тому бажано, щоб до цього часу у гнізді вже не було відкритого розплоду молодшого віку. Віднявши від 28 днів 6 днів (3 дні стадії яйця + 3 дні стадії молодої личинки, яку бджоли годують лише маточним молочком), отримаємо термін (22-й день), коли бажано припинити яйцекладку маток.

Другий момент стосується термінів проведення зимової загодівлі. Як йшлося вище, до цієї роботи найкраще залучити бджіл старшого віку, які не будуть зимувати. Щоб визначити термін, коли бджоли зимової генерації почнуть переробляти цукровий сироп, слід взяти до уваги, що глоткова залоза бджоли починає максимально секретувати інвертазу (фермент, який розщеплює сахарозу цукрового сиропу до моноцукрів – глюкози та фруктози, що містяться у вже приготованому до зимівлі кормі) приблизно з 18-го дня. Хоча цей термін суттєво залежить від інтенсивності поступання корму у гніздо, а тому може зміщуватися і в більш ранній період. Отож, якщо до 21-го дня (термін виходу бджоли з розплоду) додати 18 днів, отримаємо 39-й день – час, до якого бажано закінчити загодівлю бджіл до зимівлі.

Яким чином у потрібний час припинити вирощування розплоду? Цього можна досягти за рахунок інтенсивного кормозабезпечення сімей шляхом періодичного згодовування великих доз цукрового сиропу. За таких умов весь вільний простір гнізда, тобто порожні комірки, бджоли використовують для складання та переміщення згодованого їм корму до повного формування зимових кормових запасів, відповідно обмежуючи цим відкладання матками яєць.

Часто пасічники для припинення яйцекладки маток штучно охолоджують гнізда, повністю забираючи з вуликів утеплення. Хоча варто зауважити, що в цей період багато сімей самостійно без втручання людини припиняють свій розвиток та вирощування розплоду;

– здорові бджолосім’ї. Цей фактор забезпечується здебільшого проведенням повного щорічного циклу противароатозних лікувальних заходів. У цьому контексті варто наголосити про обов’язкове проведення завершальної пізньоосінньої обробки, в період, коли у сім’ях уже немає розплоду, кормові запаси сформовані, а бджоли повністю підготовлені до зимівлі. Якщо у цей час бджоли вже сформували зимові клуби, то ефективною може бути лише обробка препаратами, які використовуються у вигляді водних суспензій (тактик, біпін). Якщо ж навколишня температура ще доволі висока і бджоли вільно переміщуються гніздом, то обробку можна провести одним із термічних препаратів, наприклад апіваролем або тим же біпіном за допомогою пристрою для обкурювання бджіл (варомор);

– забезпечення бджолосімей достатніми кормовими запасами. Цей чинник не викликає жодних дискусій – бджоли повною мірою мають бути забезпеченими запасами корму, якого було б повністю достатньо для зимового періоду а також активного весняного розвитку. Відповідно всі рамки повинні бути заповнені кормом не менше ніж на 2/3 площі щільника, а бджоли мають займати всі вулички гнізда.

Ще одне питання стосується якості корму. Загальновідомо, що для зимівлі непридатні падеві меди, оскільки взимку вони спричиняють понос бджіл та сприяють появі нозематозу, що є однією з основних причин загибелі бджолосімей у зимовий період.

Що стосується медів, схильних до швидкої кристалізації (соняшник, золотушник тощо), то всупереч усталеним застереженням пасічники все ж навчилися благополучно перезимовувати сім’ї на цих медах. Секрет успіху полягає в особливостях формування гнізда: на зимівлю у ньому залишають таку кількість рамок, щоб бджоли вже на початку зимівлі практично повністю обсідали майже всю площу щільників, покриваючи і кормові запаси. В такому разі вони постійно перебуватимуть у зоні відносно високої температури, що запобігатиме кристалізації корму. Якщо ж залишати вільну нижню частину щільників з порожніми комірками для формування так званого ложе клуба, а кормові запаси безпосередньо над бджолами (класичний метод формування гнізда на зиму у двох корпусах багатокорпусного вулика – клуб бджіл у нижньому корпусі, кормові запаси у верхньому), то запаси корму, що перебуватимуть за межами обсідання бджіл у процесі зимівлі поступово будуть кристалізуватися.

Андрій ДРУЖБЯК

facebook twitter

Стаття опублікована у журналі «Бджоляр» №10 за 2013 рік

Предыдущие статьи